Aktualności

Zaproszenie do składania ofert

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jasieńcu

zaprasza do złożenia oferty cenowej:

 

na wykonanie usługi polegającej  na przygotowaniu i dostarczeniu własnym transportem gorącego posiłku dwudaniowego dla uczniów z 2  szkół z terenu Gminy Jasieniec, w ramach realizacji wieloletniego programu rządowego „Posiłek w szkole i w domu”

w okresie od 08 września 2025 do 31 grudnia 2025

1.    Zamówienie obejmuje przygotowanie posiłków zgodnie z obowiązującymi normami
i zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r., poz. 1448), łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, ze szczególnym uwzględnieniem Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r., poz. 1154). Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia
i Żywności.

2.    Planowana liczba dni przygotowywania i dowozu posiłków: 74

3.    Zamawiający planuje, że dziennie należy dostarczyć ok. 25 posiłków. 

4.    Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów a wszelkie zmiany ilości zamawianych obiadów Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy najpóźniej do godziny 15.30 poprzedniego dnia.

5.    Na własny koszt Wykonawca będzie dostarczał posiłki własnym transportem, przygotowanym do realizacji tego typu usługi, w sposób gwarantujący utrzymanie odpowiedniej temperatury i jakości przewożonych potraw.

6.    Zamawiający informuje, że:

  1. Publiczna Szkoła Podstawowa w Jasieńcu - zapewnia salę do wydawania posiłków w naczyniach jednorazowych
  2. Publiczna Szkoła Podstawowa w Zbroszy Dużej – zapewnia salę do wydawania posiłków w naczyniach jednorazowych

7.    Podczas planowania posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną oraz normy produktów określone przez Instytut Żywienia i Żywności dla dzieci i młodzieży.

Wymagane parametry jednego posiłku:

a)         Zupa o pojemności nie mniejszej niż 300 ml

b)        Drugie danie - w tym:

·      Ziemniaki (kasza, ryż, makaron) – 200 g

·      Mięso, ryba – 80 g

·      Surówki lub jarzyny gotowane – 100 g

·      Naleśniki , pierogi – 200 g

c)         Kompot -200 ml

8. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:

a)      dzienny jadłospis obejmuje: zupa, drugie danie, surówka, napój (kompot lub sok)

b)      jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potraw nie może się powtarzać w tym samym tygodniu

c)       potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych

d)      w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone

e)      ważna jest estetyka potraw

9. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno- epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie .

10. Dostarczanie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole realizowane  będzie przez Wykonawcę na jego koszt .

11. Posiłki wydawane będą przez osoby uprawnione i zatrudnione przez dyrektorów szkół.

12. Wykonawca umożliwi odpłatny zakup obiadów dla pozostałych uczniów w danej szkole .

13. Dożywianie uczniów odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie  od  08 września 2025 r. do 31 grudnia 2025 r. tj. w roku szkolnym 2025/2026 z uwzględnieniem przerw w nauce zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawach organizacji roku szkolnego .

14. Wykonawca zagwarantuje niezmienność ceny wydawanych posiłków przez cały okres świadczenia usługi.

15. Odpowiedzialność wobec organu nadzoru sanitarnego ponosi Wykonawca, w szczególności za przygotowanie i dostarczenie posiłków według norm ustalonych przepisami (wraz z  zawartością próbki każdej składowej części potrawy z partii żywności niezbędnej do przeprowadzenia badań   laboratoryjnych).

16. Wykonawca ponosi odpowiedzialność cywilną w przypadku zawinionych przez niego zatruć bądź  innych powikłań bezpośrednio wynikających ze spożycia posiłków złej jakości.

17. Kryteria oceny ofert: przy wyborze oferty Zamawiający będzie kierował się kryterium najniższej ceny brutto za jeden posiłek.

18.Wykonawca złoży ofertę sporządzoną zgodnie z załącznikiem Nr 1 do niniejszego zaproszenia – „Formularzem Ofertowym Wykonawcy”.

19. Ofertę należy złożyć  na adres Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jasieńcu

ul. Warecka 42, 05-604 Jasieniec do dnia 29/08/2025 r. godz. 12:00.

Oferty złożone po tym terminie nie będą rozpatrywane

 

20. Przed podpisaniem umowy Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia  dokumentów potwierdzających spełnienie przez pojazd którym będą dostarczane posiłki wymogów sanitarnych do przewozu posiłków w systemie cateringowym.

  

Załączniki:

1.      Formularz Ofertowy Wykonawcy

 

Załączniki

Rejestr zmian

Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 20 sierpnia 2024 14:19
Dokument wprowadzony do BIP przez: Joanna Tuszyńska
Ilość wyświetleń: 94
21 sierpnia 2025 14:42 (Aneta Woźniak) - Zmiana danych dokumentu. (Dokument opublikowany)
21 sierpnia 2025 14:39 (Aneta Woźniak) - Zmiana danych dokumentu. (Dokument opublikowany)
21 sierpnia 2025 14:39 (Aneta Woźniak) - Dodanie załącznika [zaacznik_nr_1_25.docx] do dokumentu. (Dokument opublikowany)